
LIESBLESSUREBEHANDELING
Een liesblessure is een verzamelnaam voor pijn in de liesstreek. De acute liesblessure die ontstaat tijdens het sporten is vaak een hevige pijn en ontstaat vaak door een scheurtje in spier of pees en dient met rust, en taping behandeld te worden, en duurt vaak 6 weken. Deze acute liesblessure gaat vaak over in een chronische blessure.
De chronische liesblessure is een blessure die vaak een ontsteking is aan de peesaanhechting ter hoogte van de lies. Soms is een verkleving van de spierbuik na een spierscheurtje, de oorzaak.
Ook kan een irritatie aanwezig zijn. Dit geeft vaak dezelfde symptomen.
Deze symptomen zijn:
- De pijn in de gehele liesstreek (schaambeen), pijn aan genitaliën, uitstraling naar het bovenbeen en soms pijn in de onderbuik.
- Pijn in liesstreek na intensief sporten, tijdens sporten of zelfs hevige pijn bij rust.
- Pijn bij het naar binnen brengen van het been. (trappen tegen een bal)
- Strak aanvoelend bovenbeen.
De spieren die bij een liesblessure horen zijn de spieren van het bovenbeen die betrokken zijn bij het naar binnen bewegen van je been. Dit noemen we de adductoren. Deze zitten vast met pezen aan het schaambeen en aan de knie. Door deze spieren te behandelen volgens de methode van Jan Kleinpenning kun je deze spieren oprekken en de blessure tijd geven om te genezen.
Bij deze behandeling wordt eerst goed uitgelegd wat er aan de hand is en hoe je dit kan behandelen. Hierna worden wat testen gedaan om te zien waar de blessure precies zit. Dan volgt de behandeling: De spier wordt 3x 10 seconden opgerekt. Hierna worden de testen opnieuw gedaan en worden oefeningen voor thuis meegegeven. Hierna worden rug en benen recht gezet door middel van de dorn methode. Vaak is slechts één behandeling nodig om pijnvrij te zijn.
Je betaald een vast bedrag voor behandeling en nazorg. Indien je niet pijnvrij bent en je hebt echt je oefeningen gedaan, dan mag je gratis terug komen voor een herhaling. Maar dit is bijna nooit nodig, mits je je oefeningen gedurende 6 weken doet.